Direct naar content
0342 - 40 41 32 info@pzn.nl
 • Duurzaamheid
 • BENG
 • Projecten
 • Kennisbank
 • Vacatures
 • Zonwering & de BENG-eisen

  De BENG-eisen

  Duurzaamheid is een enorm belangrijk speerpunt bij nieuwe gebouwen. Energie-efficiënt of zelfs energieneutraal bouwen is tegenwoordig dan ook de norm. In de zogenaamde BENG-eisen zijn de belangrijkste regels rondom duurzaamheid van gebouwen vastgelegd.

  Wist u dat zonwering een significante rol speelt bij de BENG-eisen? We gaan graag dieper in op de BENG en wat zonwering hieraan kan bijdragen.

  +50 jaar ervaring

  Topkwaliteit zonwering

  Alle technische kennis in huis

  Wat zijn de BENG-eisen?

  BENG is een afkorting voor Bijna Energieneutrale Gebouwen. Deze regelgeving gaat over de energieprestatie van gebouwen. Bij deze energieprestatie onderscheiden we drie onderdelen:

  • BENG-1: de maximale energiebehoefte in kWh/m2
  • BENG-2: het maximale primair fossiel energiegebruik in kWh/m2
  • BENG-3: het minimale aandeel hernieuwbare energie van een gebouw in %

  Meer weten over onze kennis & expertise?

  Hugo Top

  Specialist projectzonwering

  Neem contact op

  "*" geeft vereiste velden aan

  Contact

  Onderdelen van de BENG

  De energiebehoefte van een gebouw

  De BENG-1 eis gaat over de hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te verwarmen of te koelen. De primaire rol van zonwering op dit gebied is het beperken van opwarming van een gebouw door zonlicht. Zonwering houdt een deel van de warmte tegen, waardoor airconditioning of koelinstallaties minder hard hoeven te werken. Een tweede functie van zonwering is isolatie. Ritsscreens en rolluiken hebben een uitstekende isolerende werking en dragen daardoor bij aan het vasthouden van warmte in koude periodes. In beide situaties zorgt zonwering dus voor een lagere energiebehoefte van gebouwen.

  Het primair fossiel energiegebruik van een gebouw

  In aansluiting op de BENG-1 eis, gaat de BENG-2 eis over het gebruik van fossiele energie voor het verwarmen en koelen van een gebouw. Zoals we zagen, draagt zonwering bij aan het verminderen van de energiebehoefte. Hiermee wordt tevens een positief effect bereikt op het (eventuele) primair fossiel energiegebruik van een gebouw. Een verlaging van de energiebehoefte resulteert immers in een verlaging van het energieverbruik. Op deze wijze is zonwering een belangrijke factor voor duurzaamheid en milieu. 

  Het aandeel van hernieuwbare energie van een gebouw

  De BENG-3 eis zegt dat een gebouw voor minimaal 50% gebruik dient te maken van hernieuwbare energie. Deze hernieuwbare energie kan bijvoorbeeld voortkomen uit zonnepanelen of windenergie. Wil men zonwering inzetten om aan deze BENG-3 eis te voldoen, dan is zonwering op solar onmisbaar. Ritsscreens en rolluiken met een zonnepaneel werken onafhankelijk van de reguliere stroomvoorziening van een gebouw. Solar-ritsscreens en solar-rolluiken zijn zelfvoorzienend en dragen zodoende bij aan het aandeel van hernieuwbare energie van gebouwen.

  Zonwering & duurzaamheid

  De tijd dat zonwering enkel diende voor het comfort van bewoners of gebruikers van een gebouw is voorbij. Hedendaagse nieuwbouw kan niet zonder zonwering, wanneer de duurzaamheidseisen in acht worden genomen. Door de energiebehoefte te verlagen, het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren en het aandeel van hernieuwbare energie te verhogen, leveren zonweringsoplossingen een directe bijdrage aan de duurzaamheid en energie-efficiëntie van moderne bouwprojecten.  

  Meer weten over onze kennis & expertise?

  Hugo Top

  Specialist projectzonwering

  Neem contact op

  "*" geeft vereiste velden aan

  Contact

  Deskundige partner

  Bent u benieuwd wat zonwering voor uw project kan betekenen als het gaat om duurzaamheid en de BENG-eisen? Met onze jarenlange ervaring in projectzonwering en affiniteit met de bouwwereld, is PZN u graag van dienst om te sparren over dit thema. Neem gerust contact op met onze specialist projectzonwering!

  Benieuwd naar de mogelijkheden?
  We helpen u graag verder!