Direct naar content
0342 - 40 41 32 info@pzn.nl
 • Duurzaamheid
 • BENG
 • Projecten
 • Kennisbank
 • Vacatures
 • TO-juli: wat is het en hoe helpt zonwering erbij?

  In de wet- en regelgeving bij nieuwbouw en renovatie, komt naast de BENG-eisen ook de TO-juli grenswaarde in beeld. TO-juli is van toepassing op woningen en appartementen. Voor utiliteitsbouw geldt de TO-juli grenswaarde niet. In deze blog gaan we in op TO-juli en de relatie tot zonwering.

  Wat is TO-juli?

  TO-juli is een waarde die een indicatie geeft van het risico op temperatuuroverschrijding in woningen in de maand juli. Deze grenswaarde is ingevoerd om oververhitting van woningen in de hete zomermaanden te voorkomen. De TO-juli grenswaarde moet 1.20 of lager zijn. Er zijn diverse factoren die meespelen in de berekening van de TO-juli. Zonwering speelt hier een belangrijke rol in.

  Wist u dat de TO-juli berekening essentieel is bij het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor de bouw van woningen en appartementen?

  Meer weten over onze kennis & expertise?

  Hugo Top

  Specialist projectzonwering

  Neem contact op

  "*" geeft vereiste velden aan

  Contact

  Hoe berekent u TO-juli?

  Factoren

  Bij de berekening van de TO-juli grenswaarde speelt een aantal factoren een rol. Allereerst moet de waarde voor elk gevelvlak apart berekend worden. Bij een tussenwoning gaat het daardoor om twee waardes en bij een hoekwoning om drie. Bij een appartement met één gevelzijde kan het om één enkele TO-juli grenswaarde gaan.

  Ook de zontoetreding speelt een rol. Hier heeft de oriëntatie van de woning invloed op. Een gevel op het zuiden heeft een andere uitkomst dan de west- of oostgevel.

  TO-juli staat voor ‘Temperatuur Overschrijding juli’

  Berekening

  De berekening van TO-juli vloeit voort uit de berekeningen rondom de BENG-eisen. Hierbij hanteren we de rekenmethode NTA 8800. De formule luidt als volgt:

  TO-juli = koudebehoefte (Qc in kWh) x 1.000 / warmteoverdrachtscoëfficiënt transmissie en ventilatie (Hc in W/K) x 744 uur

  Grenswaarde

  De uitkomst van de berekening is de TO-juli grenswaarde. Deze is in de regelgeving bepaald op maximaal 1.20. Deze waarde verschilt dus per gevel, afhankelijk van de oriëntatie van de woning.

  Om aan de grenswaarde te voldoen kunnen actieve en passieve maatregelen genomen worden. Een actieve maatregel om de TO-juli grenswaarde te verlagen is de inzet van airco. Een woning met een koelsysteem krijgt automatisch een TO-juli van 0,0. Dit is echter nadelig voor de BENG-eisen. Een betere maatregel is de inzet van passieve middelen, zoals zonwering.

  Hoe draagt zonwering bij aan TO-juli?

  Zonwering is een passieve maatregel om hitte buitenshuis te houden. Zonwering is een zeer effectieve maatregel voor een verlaging van de TO-juli grenswaarde. Anders dan actieve maatregelen, is het toepassen van zonwering niet nadelig voor de BENG-eisen.

  Een omgevingsvergunning voor nieuwbouwwoningen en -appartementen wordt alleen gegeven als er voldaan wordt aan TO-juli. Daarom is het belangrijk om projectzonwering al in deze fase mee te nemen. Met zonwering zet u die extra stap om te voldoen aan de duurzaamheidseisen in de woningbouw.

  +50 jaar ervaring

  Topkwaliteit zonwering

  Alle technische kennis in huis

  Welke zonwering kiezen voor TO-juli?

  Concluderend kunnen we zeggen dat zonwering bijzonder effectief is om de TO-juli waarde omlaag te brengen. Welk type zonwering moet u dan kiezen voor het grootste effect?

  De zonwering die de grootste bijdrage levert aan het verlagen van de TO-juli grenswaarde is het type dat direct voor het glas zit: rolluiken of ritsscreens. Met rolluiken sluit u de ramen volledig af, maar het effect van ritsscreens is niet minder. Dat blijkt wel uit de gelijkwaardigheidsverklaringen van onze ritsscreens.

  Aan de zuidzijde van een gebouw kunnen uitvalschermen ook een groot effect hebben. Bij uitvalschermen is er echter altijd kans dat zonlicht via de zijkanten alsnog naar binnen schijnt

  Advies zonwering & TO-juli

  Wilt u advies over de toepassing van zonwering in het kader van duurzaamheidsregels, zoals TO-juli? Laat het ons weten, dan denken onze specialisten graag met u mee!

  Andere updates uit onze kennisbank

  Naar de kennisbank

  Benieuwd naar de mogelijkheden?
  We helpen u graag verder!