Direct naar content
0342 - 40 41 32 info@pzn.nl
 • Duurzaamheid
 • BENG
 • Projecten
 • Kennisbank
 • Vacatures
 • Zonwering draagt bij aan de BENG

  Het is geen geheim dat Nederland vastberaden is om in 2050 een overwegend energieneutraal vastgoedbestand te realiseren, zowel voor bedrijven als woningen. Dit doel wordt vaak geassocieerd met de BENG-eisen, ofwel Bijna Energieneutrale Gebouwen. Wat wellicht minder bekend is, is de cruciale bijdrage van zonwering aan deze energietransitie. Benieuwd naar hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees dan verder.

  Energieprestatie gebouwen

  Om onze bijdrage aan de energietransitie te begrijpen, moeten we eerst teruggaan naar de berekening van de energieprestatie van een gebouw. De energieprestatie van een gebouw wordt bepaald aan de hand van een gestandaardiseerde rekenmethode, de NTA 8800. Deze methode houdt rekening met diverse parameters, waaronder de gebruikte bouwmaterialen en systemen, om de uiteindelijke energieprestatie van een gebouw vast te stellen.

  NTA 8800-rekenmethode

  De BENG-score wordt eveneens vastgesteld op basis van de NTA 8800-rekenmethode. Vastgoedontwikkelaars hebben de mogelijkheid om verschillende maatregelen toe te passen om de BENG-score te verbeteren. Om ervoor te zorgen dat vastgoedontwikkelaars op een consistente wijze de impact van deze maatregelen op de BENG-score kunnen berekenen, is de gelijkwaardigheidsverklaring geïntroduceerd.

  +50 jaar ervaring

  Topkwaliteit zonwering

  Alle technische kennis in huis

  Gelijkwaardigheidsverklaringen

  Wat houdt een gelijkwaardigheidsverklaring precies in? Een gelijkwaardigheidsverklaring wordt uitgegeven door het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG). Binnen dit bureau beoordeelt het College van Gelijkwaardigheid Energieprestatie (CGE) of de claims van fabrikanten met betrekking tot energieprestatie juist zijn. Dit stelt vastgoedontwikkelaars in staat om nauwkeurig te berekenen hoeveel rendement ze kunnen verwachten van maatregelen zoals zonwering.

  BCRG-register

  Wat PZN uniek maakt, is dat we als enige zonweringfabrikant in Nederland onze screens in het BCRG-register hebben opgenomen. Dit betekent dat onze screens, zoals het 118118 serg├ę 3% doek, uitgebreid zijn getest en dat de resultaten van deze tests gebruikt kunnen worden om de precieze impact van screens op de energieprestatie van een gebouw te berekenen. Dit is een mijlpaal waar we trots op zijn, niet alleen als bedrijf maar ook voor onze partners en dealers.

  Andere updates uit onze kennisbank

  Naar de kennisbank

  Benieuwd naar de mogelijkheden?
  We helpen u graag verder!